Waterdichte deksel
Situatie
Curtec uit Rijen maakt vaten voor de opslag van medicijnen. Deze vaten worden afgesloten met waterdampdichte schroefdeksel. Deze deksel wordt in twee etappes gegoten. In de eerste ronde met een HDPE, oftewel een hoge dichtheid polyurethaan. In tweede instantie wordt een synthetisch rubber (TPE) ingegoten. De deksel wordt gemaakt met een matrijs die inmiddels zo’n 5,3 miljoen exemplaren heeft opgeleverd. De matrijs is aan vernieuwing toe, maar het oorspronkelijke ontwerp ontbreekt. Curtec schakelt daarop Oostdam Engineering in.
Onze taak
Maarten Oostdam laat de deksel inscannen met een Atos GOM-scanner. De oorspronkelijke deksel is gegoten in donkerblauwe kunststof. Dit, gecombineerd met het lastige ontwerp, maakt het moeilijk om de scandata te verzamelen. Het ATOS III Triple Scan Systeem heeft verschillende lenzen. Het apparaat verzamelt miljoenen punten, zodat toch een zeer nauwkeurige puntenwolk wordt verkregen.
Resultaat
Hoe nauwkeuriger de scandata, hoe beter je kunt modelleren. Op basis van de puntenwolk heeft Maarten Oostdam een 3D CAD-model kunnen aanleveren. Vanzelfsprekend haalde hij productiefoutjes zoals aanspuitpunten uit de puntenwolk. Deze onvolkomenheden komen niet meer terug in de nieuwe matrijs. Met het model van Oostdam Engineering heeft Curtec een nieuwe matrijs laten maken. Deze oplossing leverde een behoorlijke kostenbesparing op. Met dit nieuwe spuitmodel kan Curtec weer jaren vooruit.
In een later stadium bleek overigens dat de dikte van de deksel varieerde. Dit kwam niet overeen met de scandata. Die wezen namelijk uit dat de deksel op alle plaatsen even dik zou zijn. De matrijsbouwer gaat nu verder bekijken waar dit ‘fout’ is gegaan. Voor de functionaliteit van de deksel maakt het niet uit, want zelfs met deze verschillen in dikte voldoet het product aan alle eisen die eraan worden gesteld.