Lees hier het interview met Maarten over de realisatie van het ‘Meeneempieltje’ waardoor Randstad op dit moment nog steeds kosten bespaart.
“Ik heb het woord ‘meeneempieltje’ niet zelf verzonnen, hoor. Dat gebruikten ze op de werkvloer van Randstad, mijn eerste klant. Toen ze mij vroegen of ik hun ‘meeneempieltje’ na kon maken, besefte ik dat ik hier geld mee kon verdienen. En het is helemaal cradle to cradle.”
Maarten Oostdam heeft een bijzonder beroep: hij maakt onderdelen na, meestal voor de technische dienst van een groot bedrijf. Als de oorspronkelijke leverancier het onderdeel niet meer kan of wil leveren, hebben ze een probleem. Zoals het facilitair bedrijf van Randstad, waar de ‘meeneempieltjes’ op begonnen te raken.
Wat zijn ‘Meeneempieltjes’?
“Het facilitair bedrijf dat het kantoorpand van Randstad in Diemen onderhoudt, liep tegen een probleem aan. De draai-kiepramen van het 28 jaar oude gebouw functioneren met een speciaal palletje dat ervoor zorgt dat de ramen kunnen draaien en kiepen. Op hun werkvloer werd dat het ‘meeneempieltje’ genoemd.”
“In de loop der jaren zijn er steeds meer pieltjes gesneuveld. Er stond nog een doosje met achttien stuks, maar dat was niet voldoende voor de komende jaren. Jaarlijks sneuvelen zes tot tien van deze onderdelen. De oorspronkelijke leverancier maakte ze niet meer en er was ook geen ontwerptekening voorhanden.”
Het ‘Meeneempieltje’
Waarom vroegen ze jou hiervoor?
“Ik wilde in die tijd het bedrijf van mijn vader overnemen. Hij was gespecialiseerd in natuursteen voor hoofdkantoren en werkte ook voor Randstad -toevallig ook zijn eerste klant- voor de bouw van hun hoofdkantoor in Diemen. Maar tegenwoordig worden er niet veel hoofdkantoren meer gebouwd, dus als dat je specialiteit is heb je een probleem, haha.”
“Toen ze me vroegen hun ‘meeneempieltje’ na te maken, stond ik net zand te scheppen bij gebrek aan projectwerkzaamheden. Ik heb 1000 ton weggeschept bij een verbouwing van het hoofdkantoor van Randstad, er moest immers brood op de plank komen. Daar sta je als ingenieur, zand te scheppen voor je geld. Maar ik heb er wel mijn huidige auto mee verdiend, en daar ben ik nog steeds heel blij mee.”
“Toen ze me vroegen hun ‘meeneempieltje’ na te maken, stond ik net zand te scheppen”
Had je al ervaring met het namaken van onderdelen?
“Nee, dit was mijn eerste project maar dat zei ik natuurlijk niet, haha. Als ze vragen ‘kun je dat’ dan zeg ik ‘ja’. Ze hadden echt een probleem met hun draai-kiepramen. Want nieuw beslag op de ramen zetten was kostbaar, dat moest door twee man worden gedaan op een zaterdag en dan is het lastig als het ‘meeneempieltje’ op maandag kapotgaat.”
Ik heb het onderdeel schoongemaakt, ingescand en omgezet naar tekeningen. Die begrepen ze echter niet, dus heb ik een prototype van plastic gemaakt om te kijken of het paste en dat bleek het geval. Een plastic prototype zegt echter niks over toleranties en sterkte, dus het volgende prototype maakte ik van aluminium. Na goedkeuring heb ik er 150 bij een frezerij laten maken. Nu kunnen ze 10 tot 15 jaar vooruit, maar ook nabestellen is nu geen probleem meer natuurlijk.”
Hebben niet méér bedrijven dit probleem met draaikiepramen?
“Natuurlijk, maar hoe kom ik ze tegen? Veel bedrijven bestellen gewoon nieuwe ramen. Randstad was blij met mijn oplossing, het paste in hun ‘cradle to cradle’ filosofie, ze wilden niet het hele raam vervangen omdat een onderdeel toevallig niet beschikbaar is. Ze zeggen natuurlijk graag tegen hun aandeelhouders dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn.”
“Een ander voordeel waren de kosten. Zonder dit zogenaamde meeneempietje hadden ze het beslag van de ramen moeten vervangen. Dit zou ten minste € 300,- per raam kosten en het gebouw in Diemen telt een bijna duizend ramen. Nu betalen ze maar €75,- per kapot raam! Uit deze case blijkt dat reverse engineering niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.”
Benieuwd of Maarten jouw probleem ook kan oplossen?
Neem dan nu contact op!
Meld je nu aan voor mijn aankomende lezing/webinar
25 maart | Thema: De beste zorg voor je machines!
Meest recente projecten Oostdam Engineering
Referenties
Maarten possesses excellent skills in delivering reversed engineering drawings. Not many people operate in his line of business, so when needed you can trust to call on Maarten.
You’ll rarely find a talented person like Maarten. He has a good knowledge of what he is doing. With his experiance he can deliver a prober model, perfect for its pupose.
Maarten heeft hart voor zijn eigen zaak, maar ook voor de zaak van anderen. Resultaatgericht en altijd eerlijk over de (on)mogelijkheden van uw vraag. Hij is een echte (net)werker die graag informatie, tips en adviezen deelt, ook buiten zijn technische vakgebied. Open, direct en oprecht, dat is typisch Maarten.
Maarten proved himself valuable by not just providing a 3D technical drawing but also by making recommendations about the moulding proces.
In de toekomst uitnodigingen per e-mail ontvangen?
Kan je deze keer niet aanwezig zijn, maar wil je wel graag op de hoogte gehouden worden. Laat dan hier je e-mailadres achter: