3D model oldtimer
Onze klant wilde de motor van de legendarische Citroën Traction Avant 22cv V8 nabouwen maar kon niet aan alle onderdelen komen. In 1934 werd deze oldtimer, ook wel de ‘Super Traction’, gepresenteerd tijdens de Parijse salon. Gesteld werd dat de auto een snelheid van wel 140 kilometer per uur kon halen. Er was publiciteitsmateriaal en er waren verkoopfolders maar uiteindelijk werd de auto nooit in productie genomen omdat Citroën in zwaar weer verkeerde. Onze klant bouwde de motoronderdelen na met uiteenlopende materialen. Hij deed dat op basis van schetsen en het spaarzame fotomateriaal. Aan Oostdam Engineering vroeg hij het differentieeldeksel en de motorsteun te scannen en productieklaar te maken.
Situatie
Maarten Oostdam ging aan de slag met de oldtimer-onderdelen die de klant eigenhandig had nagemaakt. Deze onderdelen kwamen dicht bij de werkelijkheid maar waren niet geschikt voor gebruik omdat ze niet van metaal waren gemaakt. Het deksel en de motorsteun werden gelaserscand. Hierdoor ontstond een zogenaamde puntenwolk die werd omgezet naar een zuiver 3D CAD-model waarmee de onderdelen geproduceerd konden worden.
Meer over deze Citroën Traction lees je hier
Onze taak
De klant was zeer tevreden en wilde de CAD-modellen daadwerkelijk gaan gebruiken voor de productie van de betreffende onderdelen. In totaal wilde hij zes motoren bouwen. Omdat zijn netwerk in de productiebranche beperkt is, vroeg hij Maarten Oostdam of hij hem daarin kon adviseren. Na overleg is besloten dat Oostdam Engineering de gehele organisatie van productie voor zijn rekening zal nemen.
Gebruikte technieken
Technieken
- 3-D scannen
- 3e generatie reverse engineering
- 3-D freezen
- Stralen