Lees hier het interview met Maarten over het ‘reverse engineeren’ van een waaier t.b.v een pomp die gebruikt wordt in het Suezkanaal.
Het Suezkanaal is politiek, economisch en historisch gezien een belangrijke plek. Al sinds de jaren ‘60 worden voor het droogdok in het kanaal pompen gebruikt waar inmiddels geen ontwerp meer van beschikbaar is. De mensen van Wolders Gieterijen in Steenbergen kregen de opdracht om 32 van deze pompen te vernieuwen. Ze meldden zich bij mij met de vraag of ik een waaier van zo’n pomp kon ‘reverse engineeren’. Dat kon ik natuurlijk wel.
Maarten Oostdam heeft een bijzonder beroep: hij maakt onderdelen na, meestal voor de technische dienst van een grote fabriek. Als de oorspronkelijke leverancier het onderdeel niet meer kan of wil leveren, hebben ze een probleem. Zoals deze gieterij, die aanklopte bij Maarten voor een onderdeel van een pomp.
“Ze hadden bij Wolters gehoord dat ik dit kon en vroegen een gezamenlijke connectie of hij mij eens wilde polsen. Natuurlijk leek het me een bijzondere opdracht, dus we hadden vrij snel een afspraak om het probleem te bespreken. Dat het om het droogdok bij het Suezkanaal ging, gaf het natuurlijk een extra dimensie.”
”Dat het om het Suezkanaal ging, gaf het natuurlijk een extra dimensie.”
Hoe heb je het project aangepakt?
“Ik heb de waaier laten scannen, de scan leverde een zogenaamde puntenwolk op, deze heb ik opgeschoond. Vervolgens zijn de onzuiverheden eruit gehaald en slijtages weggepoetst. De grootste uitdaging was de engineering: hoe dunner de schoepen, hoe beter de waaier draait en hoe meer rendement de pomp levert.”
“Wolters kan 7 millimeter dun gieten dus ik heb het rotorblad op die afmeting gemodelleerd. De manier waarop het rotorblad in het water hapt, zorgt voor de prestatie van de pomp. Omdat het rotorblad dubbelgekromd was, ging het modelleren niet makkelijk, maar na één dag was het klaar. Daarna heb ik het 3D model opgeleverd waar hun mallenmaker mee kon werken. Toen was het cirkeltje weer rond.”
De waaier
Is de klant tevreden?
“Wolders Gieterijen beschikt nu over een uitstekend ontwerp, waarmee de oorspronkelijke waaier kan worden geproduceerd. Zonder deze tekening zouden de pompen in zijn geheel moeten worden vervangen. Het spreekt voor zich dat de kosten daarvan vele malen hoger liggen dan de vervanging van de waaiers alleen.”
“Ik hoefde gelukkig niet naar het Suezkanaal, haha, de waaiers lagen bij Wolters in Steenbergen. Het zijn ook hele aardige mensen, daar kon ik erg goed mee werken. Dat maakte het tot één van mijn leukste projecten.”
Benieuwd of Maarten jouw probleem ook kan oplossen?
Neem dan nu contact op!
Meld je nu aan voor mijn aankomende lezing/webinar
25 maart | Thema: De beste zorg voor je machines!
Meest recente projecten Oostdam Engineering
Referenties
Maarten possesses excellent skills in delivering reversed engineering drawings. Not many people operate in his line of business, so when needed you can trust to call on Maarten.
You’ll rarely find a talented person like Maarten. He has a good knowledge of what he is doing. With his experiance he can deliver a prober model, perfect for its pupose.
Maarten heeft hart voor zijn eigen zaak, maar ook voor de zaak van anderen. Resultaatgericht en altijd eerlijk over de (on)mogelijkheden van uw vraag. Hij is een echte (net)werker die graag informatie, tips en adviezen deelt, ook buiten zijn technische vakgebied. Open, direct en oprecht, dat is typisch Maarten.
Maarten proved himself valuable by not just providing a 3D technical drawing but also by making recommendations about the moulding proces.
In de toekomst uitnodigingen per e-mail ontvangen?
Kan je deze keer niet aanwezig zijn, maar wil je wel graag op de hoogte gehouden worden. Laat dan hier je e-mailadres achter: